Donacija 1% dohodnine

Od 27.9.2011 naprej je Žverca na seznamu društev, ki delujejo v javnem interesu. Omenjeni status podeljuje Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Del dohodnine, ki ga lahko namenimo društvom, ki delujejo v javnem interesu, je največ 1%. Tisti, ki ste zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije že podali in svoje zahteve ne želite spreminjati, vam ni potrebno vsako leto vlagati nove. Torej enkrat že vložena zahteva velja do preklica, oziroma do podaje nove zahteve za novega upravičenca.

Če zahteve za namenitev dela dohodnine še niste podali, lahko to storite v spodnjem e-obrazcu.

Če ste napoved za dohodnino že oddali, zahteve za namenitev dela dohodnine za donacije pa niste izpolnili, to storite s posebnim obrazcem, ki je dostopen na vseh davčnih uradih in izpostavah, lahko pa se ga natisne s spletne strani. Podpisano zahtevo je potrebno oddati na pristojni davčni urad oziroma izpostavo in to osebno ali po pošti. Zavezanci, ki imajo digitalno potrdilo pa lahko zahtevo oddajo elektronsko preko portala eDavki.

Več si lahko preberete tudi na spletni strani cnvos.si

Če torej želite podati svojo zahtevo za namenitev dela dohodnine oz. želite spremeniti upravičenca lahko to za vsako tekoče leto storite do 31. decembra istega leta.

Upravičenci, ki jim je mogoče nameniti del dohodnine, so določeni v Uredbi o namenitvi dela dohodnine za donacije (Uradni list RS, št. 30/07, 36/07, 37/10), seznam (z imenom oziroma nazivom upravičencev in davčno številko) pa je objavljen na spletni strani Davčne uprave Republike Slovenije.

Da ne bi bilo pomote – gre za dohodnino, ki ste jo državi že plačali, odmerjena je bila pri vaših obdavčljivih medletnih dohodkih, s tem samo določate komu naj država ta del dohodnine donira. V kolikor zahtevka nikoli niste poslali, država ta del zadrži.

Zato, tisti, ki tega še niste storili, storite to ZDAJ, donirajte po svoji volji.

  • Mačji dol, zavetišče za mačke
  • TRR: SI56 0433 1000 1828 371
  • Puštal 115, 4220 Škofja Loka
  • 040-21-88-61
  • info@zverca.si