Nekaj o mačji hrani

Pravzaprav idealna hrana, ki bi veljala za vse mačke, ne obstaja, vendar na splošno veljajo pravila o prehranjevanju mačk, ki so povezana z njihovimi biološkimi potrebami. Do teh spoznanj so prišli strokovnjaki preko opazovanja mačk pri njihovem naravnem prehranjevanju. Izjema so mačke, ki imajo določene bolezni ali alergije, ki zahtevajo posebno dieto. Tako kot ljudje so tudi mačke različne po svoji strukturi, karakterju, metabolizmu in potrebah – zato je pomembno, da se kot lastnik mačke s svojim ljubljenčkom povežemo, ga opazujemo in tako skupaj z mačko vzpostavimo njeno prehrano glede na njene potrebe in preference.

KJE NAJ KUPIM HRANO ZA SVOJO MAČKO?

Mačjo hrano kupujemo samo v specializiranih trgovinah za male živali (v trgovini ali na spletu) in NE v supermarketih ali drogerijah, kjer prodajajo hrano, ki vsebuje nizko kvalitetne sestavine, sladkor ter ojačevalce okusa.

Predstavljajte si, da se vsak dan prehranjujete samo v verigah s hitro prehrano in kakšne bi bile posledice po nekaj letih. Mačka lahko razvije s tem povezane, tudi neozdravljive bolezni, poleg tega pa se navadi na močne okuse, zaradi česar težko sprejme bolj naravno hrano.

V specializiranih trgovinah je izbira hrane res velika, seveda tudi ta ni vsa nujno kvalitetna ali primerna za vašo mačko. Lahko pa se posvetujete s prodajalci, ki vam znajo svetovati.

Proizvajalci mačje hrane so po svoji etičnosti in skrbnosti do mačk različni, enako kot so proizvajalci hrane za človeka. Potrebno je, da sami raziščemo, katera hrana je za našo mačko optimalna v določenem obdobju.

Mačja hrana in njena kvaliteta se iz leta v leto spreminja in tudi izboljšuje, izbira je že sedaj res velika, tako glede okusov kot sestave – zato je potrebno redno spremljati ponudbo na trgu, preizkušati kvalitetne novosti, nikar pa ne nasedajte oglasom v medijih!

MOKRA ALI SUHA HRANA?

Ni univerzalnega recepta, treba se je prilagajati potrebam mačk do te mere, da ji ne škodimo. Seveda, ponovno govorimo na splošno. Če je pri kateri mački hranjenje z določeno hrano edina možnost, da sploh lahko je (na primer pri določenih težavah z zobmi, grlom ali prebavili je včasih potrebno vsaj začasno hraniti mokro hrano) ali pa je predpisana posebna dieta, se držite tega. Če ni posebnih zahtev, pa je prisotna večna dilema, ki jo bomo poskusili na kratko malo obdelati skozi naše oči.

Od vnaprej pripravljene, obstojnejše mačje hrane, ki jo večinoma najdemo na policah trgovin, so najpogostejši briketi in mokra hrana. Oboje je na voljo v različnih mesnih okusih (piščanec, govedina, ribe, divjačina itd.) Med mokro hrano spadajo mesne paštete, meso v želeju ali v omaki oz. juhi. Mački pa lahko kupimo tudi priboljške, da jo pocrkljamo. Tudi pri priboljških bodimo pozorni, da vsebujejo večinoma meso, brez množice dodatkov.

Mnenje mnogih je, da mačka nujno potrebuje vsak dan tudi mokro hrano, da dobi zadosti tekočine. V resnici lahko mački zagotovimo dovolj hidracije tako, da jo spodbujamo k pitju vode. To včasih zahteva nekaj opazovanja in preizkušanja, da ugotovimo kje in kako ji ustreza dostopnost vode (skodelice na več mestih, kozarci, fontane, zalivalke za rože, mokra banja, deževnica, mrzla voda, topla voda …).

Z raznimi omakami, ki sicer vsebujejo vodo, poleg nje pa še marsikaj drugega, bomo mački težko nadomestili pitje. Bolj pomembno je, da s hrano (v kakršnikoli obliki) mački ne jemljemo vode iz telesa, torej pomembno je, da hrana ni slana ali sladka ali prepojena s snovmi, ki jih njeno telo potem mora razredčiti in odstraniti. Torej je lahko kvalitetna, nesoljena in čim bolj naravno sestavljena suha hrana v kombinaciji s pitjem vode dovolj.

Seveda se oziramo tudi na to, kaj je naši mački všeč. Zato jim skrbniki hranimo tudi mokro hrano, ker jim večinoma bolj zadiši. Poskusimo se omejiti le na kvalitetno izbiro. Ker pa vemo, da je kvalitetna mokra hrana lahko veliko višji dnevni strošek kot kvalitetna suha hrana, se v primeru, da smo finančno omejeni, vedno raje omejimo na dobro suho hrano, s katero mačka lahko dobi vse, kar potrebuje. Če mačko navadimo na tak način prehranjevanja pa to lahko pomeni tudi manj prosjačenja za hrano, ki je pogosto povezano s pričakovanjem ‘omakce’.

Poleg tega pa se mačka s suho hrano skozi ves dan prehranjuje bolj enakomerno in so prebavila manj obremenjena, saj ni nenadnih polnjenj želodca, ki se lahko dogajajo ob basanju s težko pričakovanimi konzervami. V zavetišču poskusimo mačke pocrkljati na neškodljiv način tudi tako, da jim občasno na tla potresemo kvalitetne brikete, ki jih sicer ni na njihovem rednem jedilniku. Ker so malo drugačnega okusa in ker je postrežba malo drugačna, izven skodelice, je to vzeto kot priboljšek. Deluje pri večini.

Pomembno je omeniti tudi dostop mačk do trave – še posebno, če imamo izključno notranjo mačko. Trava vsebuje vlaknine, ki pomagajo mački pri prebavi in ohranjajo njeno črevesje v ravnovesju. Pomaga tudi pri odstranitvi dlake iz prebavil. Pogosto to pomeni, da travo in dlako izbljuvajo, lahko pa tudi oboje potuje skozi prebavila. Mačjo travo lahko kupimo v specializiranih trgovinah ali pa jo posejemo, lahko pa jo izkopljemo zunaj in posadimo v cvetlični lonec.

ALI LAHKO MAČKI SAM PRIPRAVLJAM HRANO?

Preden se tega lotite, raje dvakrat razmislite. Doma pripravljena hrana verjetno ne bo dovolj, da muci zagotovimo uravnotežen obrok z vsemi hranili, ki jih potrebuje. Lahko pa je odličen dodatek, vendar pripravljamo predvsem meso, pripravljeno na mački prilagojen način: mesa ne solimo in mu ne dodajamo olja in drugih dodatkov – lahko dodamo vodo. Maček bo zadovoljen tudi s surovim mesom vendar moramo biti previdni zaradi povzročiteljev bolezni, ki se lahko nahajajo v surovem mesu, in so lahko tudi zelo nevarni za zdravje vaše mačke. Zato raje ne, ali pa naj bo predhodno zamrznjeno nekaj dni.

Hrana, ki jo imamo v domačem hladilniku, in je lahko občasno ali tudi bolj redno na mačjem jedilniku, so tudi jajca in nekateri mlečni izdelki. Jogurt in skuta, ki sta čim bolj naravna in seveda brez sladkorja in sadnih okusov, sta lahko tudi dober vir probiotičnih bakterij.

Jajca pa so dober vir mnogih hranil, poleg odlično prebavljivih beljakovin tudi vitaminov in mineralov ter maščob. Torej so dobra izbira tudi pri živalih, ki potrebujejo podporo pri okrevanju. Tako kot pri mesu, je iz previdnosti priporočljiva temperaturna obdelava. Res pa je, da se s tem izgubi nekaj hranljivosti.

Jajca so na primer lahko dobra izbira v primeru, da naletimo na žival, ki potrebuje hitro namestitev, pa nimamo nobene mačje hrane doma. V takih primerih večina poseže po salami ali mleku, kar pa mačkam prej škoduje kot koristi. Zadnje, kar potrebujejo v takih situacijah, je namreč dehidracija zaradi z mlekom povzročene driske ali pa zaradi gromozanske količine soli v salamah. Torej kravje mleko in salame res črtajte z jedilnika mačk! Kozje mleko sicer večinoma bolje prenašajo, ga pa ne potrebujejo, saj vse, kar bi dobrega dobili z mlekom, lahko nadomestimo s kvalitetno hrano.

Nekatere mačke želijo jesti tudi živila, ki so sicer neobičajna v mačji prehrani (zelenjava, sadje, sladice, kruh …). Nekaj občasne nesoljene zelenjave verjetno ne bo škodilo, vendar naj bo to res raje izjema. Seveda pa je ravno sol v večini primerov tisto, kar jih vleče k taki hrani (sploh kruh in krompir sta jim pogosto zelo privlačna človeška hrana). Poleg soli, ki jim jemlje vodo, pa je pri kruhu, krompirju in drugi hrani z veliko ogljikovimi hidrati problem tudi to, da se lahko prekomerno redijo, kar pa vodi v mnoge težave. Nikakor to ne sme biti omembe vreden del jedilnika, saj s tako hrano tudi ne dobijo potrebnih hranil, le težave.

Torej, če mački hrano pripravljate doma in niste res, res dobro podučeni o tem, kako zagotoviti vso potrebno pestrost hranil, naj bo to vseeno raje le popestritev kvalitetne mačje hrane z recepturami, ki pokrijejo njihove potrebe.

NA KAJ NAJ BOM POZOREN PRI SESTAVI MAČJE HRANE?

Na kratko: mačke potrebujejo veliko živalskih beljakovin in so mesojedci, zato jih ne poskušajmo spreobrniti v vegetarijance, ker jim to škodi.

Na embalaži mačje hrane mora biti vedno navedena sestava – pozorni smo, da kupujemo hrano, kjer prevladujejo živalske beljakovine, ogljikovi hidrati pa so v manjšini. Prekomerno prehranjevanje z ogljikovimi hidrati lahko vodi do mačje debelosti in diabetesa. Bolj ko se oddaljujemo mačje diete, večja verjetnost je, da bo mačka razvila nezdrave navade in s tem povezane bolezni.

ALI JE KVALITETNA HRANA DOVOLJ ZA ZDRAVJE IN ZADOVOLJSTVO MAČKE?

Hrana je le osnova za njeno biološko zdravje, seveda pa moramo skrbniki zagotoviti tudi to, da so izpolnjene potrebe po gibanju, negi, igri, družbi (ali možnosti umika, če ji ne ustreza naša bližina) in drugem, kar potrebuje … pravzaprav posplošeno rečeno, čim manj stresno življenje.

Gibanje lahko tudi notranji mački zagotovimo s spodbudo k igri in primerno opremo stanovanja. In temu, koliko se giblje, prilagodimo tudi prehrano. In tudi od tega, torej od porabe energije je odvisno KOLIKO HRANE IN KAKŠNO HRANO POTREBUJE VAŠA MAČKA DNEVNO. Razmerje med vnosom in porabo je ključno, tako kot pri nas.

Če želimo naši mački ponuditi še kakšno drugo hrano kot jo ima običajno, ji postopno primešajmo novo hrano v prejšnjo, da se njena črevesna združba privadi na drugačno sestavo, saj vemo, da je mikrobna združba ključna pri tem, kaj bo žival iz hrane sploh ‘potegnila’ v telo. Če je sprememba nenadna, lahko to privede do prebavnih težav ali slabega izkoristka v prvih dneh, dokler se združba s svojimi encimi za razgradnjo vnesene hrane ne prilagodi na nove snovi. Zato delajte to postopno, razen, če je potrebno zaradi težav z določeno hrano takoj spremeniti jedilnik.

Če mačka nima posebne diete, se morda lahko vedno ponuja mešanico kvalitetne hrane, ki jo stalno lahko spreminjamo, tako da vnašamo novo hrano v manjšem deležu, nekaj vrst hrane pa poskusimo ohranjati stalno. Tako ne more priti do prehude spremembe, hkrati pa se mačke ne naveličajo okusa, ker je redno kaj novega za njihov nos.

  • Mačji dol, zavetišče za mačke
  • TRR: SI56 0433 1000 1828 371
  • Puštal 115, 4220 Škofja Loka
  • 040-21-88-61
  • info@zverca.si