Ste izgubili hišnega ljubljenčka?

Ste zgubili ali našli domačo žival? Pošljite nam točen opis (izgled, starost, velikost, posebni znaki, ovratnice, itd) in fotografijo živali na naš email naslov ter opišite, kje in kdaj ste žival izgubili / našli. Ne pozabite dodati tudi kontakta, na katerega se najditelji / lastniki lahko obrnejo. Živali, ki so pogrešane, so objavljene na naši Facebook strani, kjer so podatki tudi dnevno ažurirani. Obvestilo o živali, izgubljeni na Gorenjskem, objavite tudi na Radio Sora in na Radiu Kranj. 

Napotke o tem, kako ravnati, če ste izgubili žival, si lahko preberete spodaj. 

Najpomembneje od vsega je, da jo začnemo iskati takoj, ko ugotovimo, da je muca izginila.

Najprej dobro poglejmo vse kote, škatle, predale, shrambe in omare. Če muce ni v stanovanju/ hiši, poglejmo na stopnišče in če stanujemo v bloku, povprašajmo tudi sosede, saj je muca morda neopazno smuknila skozi kakšna priprta vrata. Tako v stanovanjski hiši kot tudi v bloku preiščimo tudi kleti in podstrešja.

Če se zunanjosti nevajena muca izgubi zunaj, jo najprej iščimo v krogu 300 – 500 m. Ker zunanjosti ni vajena se je v strahu pred ljudmi, psi in avtomobili po vsej verjetnosti potuhnila pod kakšen avto, za kontejner, v grmovje, pod stopnice,… ipd. Prav tako se lahko zateče v tuje kleti, garaže, vrtne lope,… zato poprosimo lastnike, da nam omogočijo pregled le-teh. Včasih muce zaidejo celo v trgovine, šolo, lokal, avtobusno postajo. Ker je muco strah, se v začetku morda ne bo odzivala niti na klice lastnika. Zato jo moramo toliko intenzivneje iskati z očmi. Poskusimo se postaviti v njeno kožo in ugibajmo, kam bi se na njenem mestu zatekli sami. Muco naj iščejo ljudje, ki jih pozna in ki jim zaupa. Med iskanjem jo razločno in jasno kličemo po  imenu ali na način oziroma z besedami, ki jih muca pozna in ki zanjo pomenijo nekaj lepega ter dobrega.

Zelo pomembni so oglasi v medijih, na Gorenjskem predvsem na Radiu Kranj (rubrika Hov Domov), Radiu Belvi in Radiu Sora (rubrika Izgubljeno). Objavite oglas v lokalnem časopisu. Po svojem naselju (v okolici mesta, kjer se je muca izgubila) nalepite plakate s fotografijo in vašimi kontaktnimi podatki. Še bolje se obnesejo letaki, ki jih razdelite po poštnih nabiralnikih. Najditelju živali obljubite denarno nagrado, ker boste k pomoči vzpodbudili tudi tiste, ki morda ne marajo mačk oz. jim je za izgubljeno žival vseeno. Plakate polepite po okoliških šolah, vrtcih, lokalih, trgovinah…

Obvestite tudi najbližje zavetišče za živali, društvo za pomoč živalim in najbližjo veterinarsko kliniko. Spremljajte objave društev na njihovih spletnih straneh in v časopisih. Skrbnik živali mora morebitno izgubo živali v roku 72 ur prijaviti najbližjemu zavetišču za zapuščene živali. Če lastnik izgube živali ne prijavi niti v roku 3 dni, se smatra, da gre za namerno zapustitev živali v skladu z zakonom, ki ureja zaščito živali. Kdor najde zapuščeno žival, mora najkasneje v roku 24 ur najdbo živali prijaviti najbližjemu zavetišču za zapuščene živali ali obvestiti skrbnika, če mu je znan. Če se vaš ljubljenček znajde v zavetišču in ne pridete ponj v zakonsko določenem roku 8 dni, imajo upravitelji zavetišča pravico, da ga oddajo komu drugemu. Zato vedno čim prej začnite iskati svojega ljubljenčka – ne čakajte, da se sam vrne domov.

Če podnevi ni bilo uspeha, z iskanjem nadaljujmo ponoči. Takrat na ulici ni več ljudi in prometa, posledično je okolica tudi manj hrupna. Zbegana žival se takrat malo pomiri, prav tako pa postane lačna in žejna. Muco ves čas kličite po imenu in jo hkrati iščite tudi z očmi, pozorni bodite na odsev mačjih oči, ko jih obsvetite. Med iskanjem imejmo vedno s seboj mačjo hrano in kakšne priboljške. Ko se vam bo izgubljena muca oglasila in boste videli kje je, morda ne bo upala do vas, ker jo bo strah, bo zbegana, itd… Hrana v takem primeru lahko dela čudeže in muca bo ob vonju hrane morda pozabila na strah in takrat jo boste lažje ujeli.  

Muce se lahko izgubijo zaradi neprimernega načina transporta. Ko mačko vozimo okrog z avtom naj bo vedno varno zaprta v transportnem boksu. Transporterje lahko kupite v vsaki trgovini za male živali, so majhen strošek. Vožnja muce v naročju, na sedežu, v kartonasti škatli ni priporočljiva. Če se nam vseeno zgodi, da nam muca pobegne, jo na tistem mestu počakajmo tako dolgo, da se vrne. To žal lahko traja tudi nekaj ur. Za dodatno vabo za hitrejšo vrnitev si pomagamo z njeno najljubšo hrano.

Pri iskanju muce ne smemo prehitro obupati! Muca se lahko vrne domov tudi po 14 dneh ali celo več mesecih, je pa res, da moramo storiti vse, kar je v naši moči, da muca pride čim prej domov nepoškodovana. Zanašanje na to, da se bo znašla sama se žal velikokrat ne obnese.

Nasveti, kako ukrepati, ko se vam izgubi ljubljenček, so zbrani tudi v prispevku v časopisu Delo:KLIK. 

  • Mačji dol, zavetišče za mačke
  • TRR: SI56 0433 1000 1828 371
  • Puštal 115, 4220 Škofja Loka
  • 040-21-88-61
  • info@zverca.si