Splošni napotki za oskrbo domače mačke

Preden prinesete novega družinskega člana v svoj dom, mu pripravite vse potrebno, da se bo pri vas počutil dobro. Osnovne stvari, ki jih potrebuje mačka, ki živi v hiši, so: kvalitetna hrana, mačje stranišče, ležišče (če to ne bo samo v postelji in na kavču), in voda. Za boljše počutje in rekreacijo so potrebne tudi kakšne igračke, skrivališča in praskalnik, kjer bo lahko pretegnil svoje krempeljce. Mačke rade splezajo na višje kotičke v stanovanju, zato razmislite, če imate možnost, da jim omogočite opazovanje okolice s kakšne visoke omare ali police.

Prvih nekaj dni po prihodu ali vsaj kakšen dan (odvisno od sproščenosti živali) je bolje, da je nova mačka v omejenem prostoru, kjer ima mir in vse potrebno za bivanje. V tem prostoru jo lepo mirno crkljajte in ogovarjajte, da se vas navadi. Lahko ji ponudite tudi kakšen priboljšek, da se čim bolje počuti in ugotovi, da ji pri vas ne bo hudega. Šele, ko je tam popolnoma sproščena, jo poskusite spustiti še v druge prostore hiše. Nikakor pa še ne ven, tudi, če bo kasneje imela izhode.

Zelo je potrebno paziti, da maček, ki je na novo pri hiši, ne pobegne skozi kakšna priprta vrata ali okno iz hiše. Verjetnost, da ga ne bo nazaj, je v takem primeru velika, še posebej pri bolj plahih živalih. Potrebno se je zavedati, da je vsaka mačka drugačna po karakterju in da je potrebno nekaj potrpljenja in energije vložiti v privajanje živali na novo družinsko življenje. Ne prehitevajte dogodkov, saj je teh nekaj začetnih dni ali tednov po prihodu živali k vam lahko zelo pomembnih za kasnejše večletno zadovoljno sobivanje.

Hrana

Mačke v zavetišču Mačji dol hranimo s kvalitetno hrano, želimo in pričakujemo, da bodo v novih domovih jedle vsaj tako kvalitetno ali še boljšo hrano. Mačke kot tipične mesojede živali potrebujejo v prehrani v večinskem deležu meso. Na najbolj naravnem mačjem jedilniku je torej lahko sveže meso, ki ga lahko poje tudi surovega, sicer pa kuhano ali pečeno. Kupljeno hrano kot so briketi in konzerve vedno kupujte v specializiranih trgovinah za živali. Tam lahko tudi vprašate, katera hrana je kvalitetna, ni potrebno, da kupite najdražjo, ki jo imajo.

Pomembna je sestava, vsebuje naj čim več mesa in živalskih beljakovin nasploh. S časom boste tudi ugotovili, katera hrana vaši mački najbolj ustreza po okusu in prebavljivosti. Če mački ne pripravljate kakšnih posebnih mesnih obrokov, ima lahko, če le ni preveč požrešna, vedno na voljo kvalitetne brikete. To še posebej velja za mladiče, ki še rastejo. Kasneje lahko obroke prilagajate apetitu, stanju in življenjskemu ritmu živali.

Seveda pa mora imeti vedno poleg katerekoli hrane tudi svežo vodo. Poleg tega je lahko dnevno ali občasno na mačjem jedilniku tudi kakšna konzervirana kupljena hrana ali doma pripravljen mesni prigrizek (katerokoli meso, jetra, srčki itd.). Nekaterim mačkam ustrezajo tudi jogurt, skuta, jajca, maslo in podobna živila, ki jih imamo skoraj vedno v hladilniku. Seveda so taki priboljški le dodatna popestritev jedilnika in potrebno je paziti pri količinah.

Pazite, da jim hrane ne začinite s soljo in ne dodate čebule ali drugih začimb! Pred dodajanjem česarkoli vedno preverite, če je varno in koristno za mačke. Kravjega mleka se na mačjem jedilniku izogibamo, razen, če smo za določeno mačko prepričani, da ga dobro prenaša in nima prebavnih težav. Ker jih večina mačk zaradi mleka ima, ga odsvetujemo. Lahko pa popijejo nekaj kozjega mleka ali posebne mlečne nadomestke za mačke.

Zajedavci

Mačji mladiči so skoraj vsi, ko pridejo v zavetišče, okuženi z notranjimi zajedavci (predvsem so to gliste in trakulje). Veliko mladičev ima tudi ušesne garje, nekateri imajo tudi bolhe in klope, vendar se te ponavadi zelo hitro odpravi. Ušesne garje se kljub terapiji v zavetišču lahko kasneje spet pojavijo, saj jih včasih nekaj ostane skritih v notranjosti ušesa in se lahko spet namnožijo. Pravzaprav so praktično stalno lahko prisotne. Zato pregledujte ušesa in jih (garje izgledajo kot temna umazanija) spet odpravite s primernimi preparati za čiščenje ušes in ampulami, ki uničijo tudi te zajedavce. Pri notranjih zajedavcih pa je odpravljanje daljši proces. Ob prihodu dobijo sredstva proti zajedavcem, potem pa je potrebno ta postopek ponavljati. Še posebej, če mačka kaže znake prisotnosti zajedavcev (driska, slabo počutje, krčenje zaradi bolečin v trebuhu, napihnjen trebuh, morda celo prisotnost zajedavcev v iztrebkih…).

Tudi če ne kažejo nobenih znakov, je pri mladih mačkah potrebno pogostejše preventivno ‘razglistenje’, ker je lahko okuženost že v začetku večja, pa tudi odpornost imajo na splošno slabšo kot starejše mačke. Tako lahko hitreje oslabijo in je prisotnost zajedavcev pri njih lahko zelo nevarna. Sredstev za odpravo zajedavcev je na voljo veliko, najbolje je, da o njih vprašate na veterinarskih klinikah in v lekarnah. Pri obojih, notranjih in zunanjih zajedavcih, je potrebna preventiva, saj je prisotnost obojih tudi med seboj povezana. Je pa pogostost preventivnih ‘razglistenj’ in ‘razbolhanj’ odvisna od življenjskega stila mačke in okolja, v katerem živi. Kmalu po prihodu mačke v vaš dom svetujemo odpravo zajedavcev, ki so lahko še vedno prisotni v črevesju, tudi, če mačka nima posebnih znakov.

Nega

Mačke večinoma same poskrbijo, da so čiste in počesane. Večini mačk pa kljub temu zelo prija, če jih vsaj občasno pokrtačimo. S tem tudi pomagamo pri obnovi kožuha, zmanjšamo možnost težav zaradi dlak v prebavilih in opazimo morebitno prisotnost zunanjih zajedavcev. No, pa da ne pozabimo, da s tem krepimo prijateljstvo s svojo mačko. Kopanje mačk ni potrebno, razen v izjemnih primerih, ko se umažejo s čim, česar ne morejo in ne smejo (strupene snovi) same polizati s kožuha, oziroma je količina umazanije res prevelika. Večina mačk nima nobenega neprijetnega vonja, zato brez kopanja lahko sobivajo tudi s skrbniki z občutljivim nosom.

Sterilizacija in kastracija

Če posvojite mačko, ki še ni sterilizirana ali kastrirana, se že v zavetišču dogovorimo, kdaj približno bo najbolje opraviti poseg. V zavetišču Mačji dol je večina oddanih mačk steriliziranih ali kastriranih, razen mladičev, ki so lažji od dveh kilogramov ali mlajši od štirih mesecev, in če so kakorkoli fizično še nepripravljeni na poseg. Tako se posvojitelji nesteriliziranih in nekastriranih mladičev s podpisom posvojitvene pogodbe zavežete, da boste poskrbeli za sterilizacijo ali kastracijo v dogovorjenem terminu oz. ob primerni starosti in fizičnem stanju živali.

Cepljenje proti nalezljivim boleznim

Mačke, ki zapuščajo Mačji dol, imajo že opravljeno vsaj prvo osnovno cepljenje (pri starosti vsaj 8 tednov) proti mačji kugi, kalici virusu in herpes virusu. Če so že dovolj dolgo v zavetišču, so cepljene tudi drugič, kar je po enem mesecu od prvega cepljenja, če so takrat zdrave. Naslednje cepljenje sledi čez eno leto, potem pa so lahko razmaki med cepljenji 2 leti. Za mačke, ki bivajo tudi zunaj, kjer srečujejo druge mačke, je priporočljivo tudi cepljenje proti mačji levkozi (pri 9 tednih ali več se lahko prvič cepi, ponovi se čez en mesec in potem vsako leto), ker se ta virus lahko prenaša z ugrizi.

Notranje ali zunanje bivanje

Za nekatere, po naši oceni dovolj previdne mačke, ki čakajo na posvojitev v zavetišču Mačji dol, ne postavljamo pogoja izključno notranjega bivanja. Seveda pa mora biti v primeru, da bo imela mačka tudi izhode v zunanjost stanovanja ali hiše, okolje brez očitnih neposrednih nevarnosti (ceste, sosed ki strelja ali zastruplja živali, pretekle izkušnje z ‘izginjanjem’ mačk…). Če je okolje varno, je potrebno imeti mucka kljub temu po prihodu nekaj časa samo notri, da se navadi na novo domovanje in na vse družinske člane, da se odziva, ko ga pokličete in je sproščen v vaši družbi.

Z izpusti v zunanji svet je potrebno počakati tudi do sterilizacije oz. kastracije, da se ne bi zgodilo, da zaradi nagona odide od hiše in je v nevarnosti, ali pa pride celo do neželene brejosti. Mačji mladič (vsaj do 8 mesecev starosti) naj nikakor ne bo zunaj brez nadzora! Mladiči so namreč še zelo igrivi in neizkušeni ter zaradi tega v toliko večji nevarnosti. Če gre z vami na vrt in se z njim igrate, ga ne pustite zunaj, ko greste v hišo.

Za lažje varno privajanje na okolico hiše si lahko pomagamo tudi s povodcem za mačke, ki ga lahko kupimo v trgovini z opremo za živali. Na tak način lahko tudi mačke, ki so bolj plahe in so morda prvikrat zunaj, zelo dobro preučijo okolico, brez, da bi nas skrbelo, da bi se ustrašile in pobegnile.

Vsaka mačka, pa naj bo še tako samostojna, potrebuje pozornost svojih skrbnikov. Nekatere crkljivke in crkljivci je potrebujejo in zahtevajo veliko, druge manj. Že zaradi spremljanja počutja mačke pa ji je potrebno dnevno nameniti nekaj časa, ko ji daste vedeti, da je dobrodošla članica vaše družine. Poskrbite, da je na varnem, da ima zavetje in kvalitetno hrano, da dovolj telovadi (igra, plezanje…) in da ima možnost pokazati svoj edinstven karakter. Vsaka mačka ima namreč svoje posebnosti, če boste preživeli dovolj prijetnih trenutkov z njo, jih boste imeli priložnost spoznati.

  • Mačji dol, zavetišče za mačke
  • TRR: SI56 0433 1000 1828 371
  • Puštal 115, 4220 Škofja Loka
  • 040-21-88-61
  • info@zverca.si